Johannes Passion

Leer-  informatieavonden over de Johannes Passion
SOMMELSDIJK – Zij zijn ieder jaar in de tijd voor Pasen alom aanwezig: de Mattheüs en de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach. Veel kenners vinden de Johannes Passion intiemer en van meer religieuze en muzikale diepgang dan de Mattheüs. Of dat samenhangt met de populariteit van deze meesterwerken is natuurlijk niet vast te stellen. Iedereen moet daar zelf maar over oordelen.
De Johannes Passion bestaat, net als de Mattheüs, uit twee ongelijke delen. De hoofdmoot is uiteraard het lijdensverhaal uit het evangelie van Johannes. Daar komen 12 koralen bij en acht aria’s. Alles bij elkaar is het een indrukwekkend muziekstuk dat nadere toelichting verdient. Deze toelichting wil ds. Jan de Visser, predikant van de Exoduskerk van Sommelsdijk/Middelharnis graag geven tijdens een drietal leer- informatie avonden. Op de laatste avond is ook dhr. Rinus Verhage te gast. Verhage is de dirigent van het oratoriumkoor Laudando uit Middelharnis. Dit koor voert op zaterdag 28 maart 2020 de Johannes Passion uit in de Grote Kerk van Middelharnis.
Deze leer- informatie avonden worden gehouden (let op de laatste avond) op: dinsdag 3 maart, dinsdag 17 maart en donderdag 26 maart 2020. Plaats; Exoduskerk, Dorpsweg 97a, Sommelsdijk. Alle avonden beginnen om 19.30 uur.

Project ‘Johannes Passion van J.S. Bach’ – november 2019 t/m maart 2020
Geen passietijd zonder Bach. Voor de Paastijd hoor je behalve de Matthäus-Passion steeds vaker Bachs Johannes-Passion. Hoewel Jezus’ lijdensverhaal hetzelfde is, slaat Bach in de ‘Johannes’ een andere toon aan. In Bachs Johannes-Passion ontmoeten we Jezus als een krachtige persoonlijkheid die een boodschap te vertellen heeft. Als verlosser van de mensheid gaat hij vastberaden zijn weg.

Koor
COV Laudando aangevuld met projectzangers

Programma
Johannes-Passion – BWV 245 van J.S. Bach (1685-1750)

Uitvoerenden
Barokorkest Eik en Linde
Stephan Kennedy, evangelist
Matthijs Mesdag, Christus
Wendeline van Houten, sopraan
Merel van Schie, alt
Jeroen Helder, tenor
Sven Weyens, bas
Rinus Verhage, algehele leiding

Concert
Het project wordt afgesloten met een concert op zaterdagavond 28 maart 2020 Grote Kerk te Middelharnis.

De repetities en overige data
De repetities zijn op woensdagavond van 19.45 tot 22.00 uur in de Emmaüskerk te Middelharnis (koningin Julianaweg 64, 3241 XC).

Er zijn oefenbestanden beschikbaar voor de deelnemers https://www.koorpartij-oefening.nl/inhoud-12.html.

Kosten
Projectleden betalen: 50 euro voor het gehele traject exclusief de koormuziek/-partituur

Nieuwe (project)leden welkom!
Spreekt dit project je aan? Er is nog plaats voor  nieuwe (project)leden, ervaren zangers m/v! Meer informatie en aanmelden voor de ‘inzeeprepetitie’ bij Bram Grit, tel. 06-23145703.

Belangstelling voor ander project?
Als je niet aan dit project wilt deelnemen, maar je bent wel geïnteresseerd in deelname aan (een project van) COV Laudando, meld je dan als belangstellende op info@covlaudando.nl of bel naar 06-53211357. We houden je dan per mail op de hoogte van onze nieuwe projecten of we kunnen een afspraak maken voor nadere kennismaking.