Psalmenproject

COV Laudando voert psalmenproject uit

Met het programma Beatus Vir voegt COV Laudando zich in een ruim 3000 jaar oude zangtraditie. Laudando is een ambitieus (project)koor dat al 60 jaar actief is op Goeree-Overflakkee en omstreken.

Zaterdag 13 februari 2021 voert het koor dit bijzondere project uit, met psalmen in zettingen van verschillende componisten uit diverse perioden. Het gaat hierbij om een unieke samenwerking met de organist Wim Diepenhorst en een ad-hoc ensemble die samen de rol van orkest op zich nemen. Er worden werken gezongen en gespeeld o.a. van Sweelinck, Schütz, Gabrieli, Mozart, Mosonyi, Manneke, Howells en Manneke. Het zwaartepunt ligt bij een aantal werken van Mendelssohn.

COV Laudando Projectkoor uit Goeree-Overflakkee is in 1960 opgericht en staat onder leiding van Rinus Verhage. Er is een vaste kern van ongeveer 45 geoefende zangers, per project aangevuld tot een bezetting van 60. Er wordt circa vier maanden aan een programma gewerkt, van oktober tot aan de concerten vroeg in het nieuwe jaar.

Lees ook verder op de website van www.covlaudando.nl

Middelharnis – Voorjaar 2021 kiest COV Laudando voor het ‘psalmen project Beatus Vir’. Niet de psalmmelodie zoals in kerken wordt gezongen maar zoals dezen door oude en meer eigentijdse componisten op muziek zijn getoonzet. Met name de stukken van de Hongaarse Mihály Mosonyi en Nederlandse Daan Manneke zijn zeer opvallend in de vertolking. Jan de Visser zal de koorzang verrijken met enkele passende gedichten. Het psalmproject bestaat o.a.  uit werken van Heinrich Schütz, Felix Mendelssohn Bartholdy, Jan Pieterszoon Sweelinck,  Gabrieli, Wolfgang Amadeus Mozart, Herbert Howells. Het zwaartepunt ligt bij de werken van Mendelssohn.

Uitvoering op zaterdagavond 13 februari in de Grote Kerk van Middelharnis, aanvang 20.00 uur.

De psalmen gaan over vluchtende volkeren, onrechtvaardige leiders en machtsmisbruik. De psalmen behoren tot de belangrijkste literaire bronnen voor de koormuziek die vanaf de Middeleeuwen tot nu is geschreven. Deze enorme voorraad muziek leidde tot het project ‘Beatus Vir’, waarmee COV Laudando haar zestigjarig jubileum viert.

Wat maakt dat de psalmen al drieduizend jaar gelezen en gezongen worden? De psalmen hebben iets heel intiems. Je mag meekijken in de ziel van degene die de psalm heeft geschreven. Het is eigenlijk een soort bekentenisliteratuur avant la lettre.”

Blijdschap, verlies, troost, hoop – alle thema’s uit het menselijk leven komen langs in de oude teksten. Die herkenbaarheid, dat zou wel eens het geheim kunnen zijn waarom de 150 psalmen uit het gelijknamige bijbelboek zijn uitgegroeid tot een hoogst belangrijke inspiratiebron in zowel het jodendom als het christendom. Door de persoonlijke stijl geven de teksten vaak de suggestie dat je bij de psalmist bent. Het is bijna nog intiemer dan Hooglied.”

De psalmen hebben hun waarde als religieuze tekst én als klassieke poëzie. Het is een taalervaring die maakt dat wanneer je een riviertje ziet stromen, vanzelf gaat denken aan het hert uit psalm 42 dat reikhalst naar levend water. Als je poëzie – en dat geldt voor álle poëzie – met je meedraagt, krijgen waarnemingen en gewaarwordingen een extra dimensie.

Als we het programma van Laudando doornemen is dit niets anders dan bevestiging van de veelzijdigheid van de psalmen. Wat een onuitputtelijke bron van inspiratie. Er is niet veel literatuur waarvan je dat kunt zeggen. Zoveel componisten, zoveel uiteenlopende muziek!

De psalmen leiden tot zelfonderzoek, juist vanwege het persoonlijke karakter die ze hebben.

Samen met dirigent Rinus Verhage heeft het koor gezocht naar een invulling die bij goed past. Iedereen die graag zingt mag meedoen en dan vooral tenoren en bassen. Het project loopt vanaf woensdag 14 oktober 2020 tot en met 13 februari 2021 (zaterdagavond concert). Er wordt een financiële vergoeding van 30 euro gevraagd (muziek is inbegrepen).

De wekelijkse repetitieavond is op woensdag van 19.45 tot 22.00 uur in de Emmaüskerk te Middelharnis, Koffie/thee staat klaar om 21:00 uur in de pauze. Voor meer informatie en aanmelden: www.covlaudando.nl .