Dirigent

Maarten Koopman is de nieuwe dirigent van COV Laudando.

Er ligt zo’n grote schoonheid in muziek besloten, dat je er alles voor zou willen
doen om haar te kunnen doorgronden!’, is het antwoord dat Maarten zal geven als hem wordt gevraagd waarom hij de muziekwereld is ingegaan. Maar deze ambitie is niet uit de lucht komen vallen.

Maarten heeft in zijn jonge jaren zijn grote passie voor muziek en de uitvoering ervan ontwikkeld door veel te luisteren naar klassieke muziek. Met name toen hij op zijn zeventiende piano ging studeren bij Adriaan Hoek is zijn aandacht voor muziek in een stroomversnelling gekomen. Voordat hij piano ging studeren had hij al verschillende jaren dwarsfluit gespeeld, maar dit instrument had zijn hart niet. Tijdens zijn pianolessen ontstond de ambitie om koordirigent te worden. Zodoende besloot hij een jaar later om naast piano zich in dit vak te bekwamen. Na deze stap was zijn interesse in de wonderlijke wereld van de klassieke muziek niet meer te stuiten. Toen hij merkte dat deze muziek een deel van hemzelf was gaan worden, en hij enkele jaren koordirectie studeerde bij Paul Heijboer, besloot hij auditie te doen bij het conservatorium van Utrecht.

Nadat hij was toegelaten voor de vooropleiding en deze een jaar had gevolgd, heeft hij auditie gedaan voor de bacheloropleiding. Hier werd hij aangenomen en volgt hij sinds 2017 met ongebreideld enthousiasme deze opleiding bij Rob Vermeulen. Op 16 juni 2023 hoopt hij zijn eindexamen af te leggen.

 

Repetitor

Vanaf september 2021 is Jurrien van Kooten de vaste repetitor van Laudando. Hij is geboren in 1978, gehuwd en woont in Stellendam.

Muziek speelt een belangrijke rol in zijn leven. Vanaf zijn zesde speelt hij al piano. Sinds 2011 geeft hij les aan huis. Vanaf de middelbare school is hij  ook geïnteresseerd geraakt in koorzang. Van 2011-2015 heeft hij  koordirectie gedaan bij Bourdon Hogeschool voor muziek. Hij is dirigent van het Gereformeerd Kerkkoor Canticum te Ouddorp. Eerder is hij ook dirigent geweest van het Christelijk Kamerkoor Da Lui Cantiamo en van het Christelijk Stellendams mannenkoor Door Eendracht Verbonden. Naast koordirigent is hij ook koorzanger. Bij Laudando kan hij deze twee zaken mooi combineren in de functie van repetitor. Behalve bij Laudando is hij ook zanger bij het kamerkoor Fiori Musicali. Verder begeleid hij ook zo nu en dan kerkdiensten op orgel en/of piano.