Evensong

 

Evensong: 20 mei Gasthuiskerk Zierikzee, Arjen Leistra orgel. Aanvang 20.00 uur tot 21.00 uur. Liturg: Leon de Borst.

Najaarsconcert: 19 november. Hervormde Kerk Middelharnis. Duitse en Italiaanse Barok, Ensemble ‘Eik en Linde’, Wim Diepenhorst kistorgel.

  • de preces (een aantal vaste verzen en responses);
  • een of meer psalmen (die zingend worden gereciteerd);
  • twee bijbellezingen die worden afgesloten met de canticles (resp. het Magnificat, lofzang van Maria en het Nunc Dimittis, de lofzang van Simeon);
  • de geloofsbelijdenis;
  • verschillende responses (gezongen en gereciteerde gebeden waaronder het Onze Vader en het gebed van de dag);
  • twee anthems (uitgebreide toonzettingen van bijbelteksten);
  • enkele hymns worden in de evensong in samenzang gezongen.

Voor al deze ondelen kan het koor putten uit een rijke bibliotheek van (overwegend) Engelse koormuziek uit vijf eeuwen. In Engeland maakt een preek of meditatie geen deel uit van de evensong, wel kan er helemaal aan het eind een korte sermon worden gehouden. Vreemd is dit niet omdat de orde van een evensong een duidelijke gebedsstructuur heeft met een contemplatief ritme. In Nederland is een uitleg of gesproken meditatie midden in een evensong soms wel gebruikelijk. Opmerkelijk aan een choral evensong is de combinatie van een ingetogen gebedsdienst met een veelvoud aan (soms uitbundige) muzikale vormen en stijlen. Zo is de organ voluntary aan het eind niet zelden een virtuoos stuk muziek. Het is de combinatie van stijlvolle, hoogwaardig uitgevoerde (koor)muziek, ingebed in een eeuwenoud ritueel dat een Choral Evensong zo bijzonder maakt. Samen met dirigent Rinus Verhage heeft het koor gezocht naar een invulling die bij goed past. Iedereen die graag zingt mag meedoen en dan vooral tenoren en bassen. Het project loopt van 2 september 2020 tot 21 november 2020.(zaterdagmiddag concert). Er wordt een financiële vergoeding van 25 euro gevraagd (muziek is inbegrepen). De wekelijkse repetitieavond is op woensdag van 19.45 tot 22.00 uur in de Emmaüskerk te Middelharnis, Koffie/thee staat klaar om 21:00 uur in de pauze. Voor meer informatie en aanmelden: www.covlaudando.nl .